Stjal diamanter verdt 100 millioner dollar


Stjal diamanter verdt 100 millioner dollar

Vår tids største  forbrytelser del II - En forbrytelse fra RIG arkivet

- Diamant kongen fikk med seg 100 millioner dollar

Hele åtti prosent av alle uslepne diamanter i verden går gjennom den Belgiske byen Antwerpen, og det har til og med noen av verdens største luringer fått med seg.

I en av tidenes mest spektakulære bandittstreker kom skurkene unna med hundre millioner dollar, og byttet har aldri blitt funnet.
Leonardo Notarbartolo var navnet på den karrierekriminelle som i mer enn fire år planla diamantranet. Selve gjerningen ble gjennomført i den reneste «Mission impossible» stil.

Bakmannen leide et kontor ved siden av diamantsenteret i Antwerpen tre år i forveien og satte opp leveranser av diamanter ved å utgi seg for å være en italiensk diamanthandler. Han satte opp møter med diamantdepoet og gjennomførte små handler med stener i de lavere prisklassene.

Det ble ikke fattet mistanke til luringen som hadde en slu plan.

Når tiden var riktig fikk han byttet ut viktige deler av sikkerhetskameranene ved diamantsenteret slik at hans medsammensvorne ikke ble filmet under raidet der hele 123 av 189 bokser i velvet ble tømt. Bankboksene som skal være vaktet av mer enn ti lag med digitale beskyttelseslag, og med en digital lås med mer enn hundre millioner kombinasjoner. Alle systemene ble satt ut av spill uten at noen har kunnet forklare hvordan det hele skjedde.

Minst fire banditter var ifølge Politiet delaktig i ranet.

Notarbartolo har senere hevdet at flere av bankboksene allerede var tømt da han og hans medsammensvorne kom seg inn i boksene. Han har hevdet at gjengen bare fikk med seg et begrenset utbytte og at resten av de stjålne diamantene ble fjernet av en jødisk forretningsmann. En forretningsmann som i realiteten gjennomførte en omfattende forsikringssvindel.
Politiet har benektet at dette kan være tilfelle.
Notarbartolo selv ble til slutt arrestert. Han ble oppdaget som følge av at en av hans medsammensvorne ikke klarte å brenne en bagg med bevis fra ranet, men diamantene ble aldri funnet.

Leonardo Notarbartolo soner nå en dom på ti år og på utsiden venter trolig diamanter verdt hundre millioner dollar. Han soner i et fengsel øst i Belgia, og selv bak gitter bærer han en Rolex i sølv.
Han er mannen bak en av århundrets mest fascinerende raid, og en av vår tids største forbrytelser.

Les et intervju med diamantkongen her:
http://www.wired.com/politics/law/magazine/17-04/ff_diamonds?currentPage=all

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits