Jeg solgte mitt norske pass for 40.000 kroner

En angrende synder tok sist uke kontakt på e-mail!

Hei Kjell-Ola, jeg tar kontakt fordi jeg har begått en feil, og nå vil jeg rydde opp etter meg. Slik startet en e-mail som dumpet ned i innboksen min sist uke. Avsenderen hadde lest et av mine blogginnlegg om Falsk ID, og ville melde seg til myndighetene for å ha gjennomført et lovbrudd.

Han hadde solgt sitt norske pass for 40.000 kroner, og angret bittert.

E-Mailen sendte han meg for å dele sin historie med Nettavisens lesere, og som han sa; Dette skjer hver eneste dag med norske pass!

Hver eneste dag selges norske pass

Mailen som var signert med initialene MI pirret umiddelbart min nysgjerrighet, og nysgjerrigheten ble ikke mindre av at mailen hadde overskriften «Du har kjøpt et falsk pass. Jeg har solgt mitt ekte norske pass, og jeg angrer»

Jeg har skrevet mye om falske identiteter, og konsekvensene av ID misbruk på www.kleiven.blogg.no den siste tiden, og lesere av bloggen vil derfor ha gode forutsetninger for å forstå hvilken skade et pass solgt til kriminelle vil kunne ha for samfunnet.

Personen som sendte meg mailen fortalte en historie, som er alt for lang til å gjengi her men hovedtrekkene var som følger.

En falsk ID kan ifølge tall fra NAV koste samfunnet så mye som elve millioner kroner i året.

Solgte passet på ferie

På ferie i Asia fikk personen muligheten til å selge sitt norske pass for 40.000 kroner til et familiemedlem. Tanken var at det skulle brukes av familiemedlemmet slik at dette kunne starte et nytt liv i Europa. Prisen for passet ble satt til fem tusen Euro, og det originale passet skulle fungere som døråpner slik at også flere personer i samme familie kunne bruke det til reise. Med passet som legitimering skulle slektningen hente ut ytterligere ID dokumenter som bankkort og førerkort i samme navn.

Selgeren av dokumentet meldte etter overlevering passet tapt, og fikk utstedt et nød dokument for hjemreisen.
Det hele var ment som et engangstilfelle, men selgeren ble i etterkant presset til å selge ytterligere et pass til samme pris.

Vel hjemme etter runde to med nødpass begynte han å få oppringninger fra stadig flere familiemedlemmer som ønsket å kjøpe pass, og samtidig med dette begynte han å forstå hva han egentlig hadde gjort.

Selgeren begynte også å motta regninger på tjenester han aldri hadde kjøpt, og også ulike bøter i personens navn kom dumpende ned i postkassen. Han forsøkte å melde fra til familien, men fikk bare en kald skulder.

Hans egen familie hadde ikke bare brukt passet som reisedokument. De hadde samtidig stjålet hans identitet!

Det å selge et norsk pass er en alvorlig forbrytelse

Norske pass går for opp mot 80.000 kroner på svartebørs markedet 

25.000 pass forsvinner hver år i Norge

Tall fra norske myndigheter viser at 25.000 norske pass forsvinner hvert eneste år. De fleste av disse blir nok mistet eller frastjålet, men historien over viser at det også finnes en tredje variant av tapt pass.
Det norske passet er blant verdens mest verdifulle, og de gir flere goder enn noe annet statsborgerskap.

Det er derfor ikke så rart at enkelte er villige til å betale dyre dommer for å få et norsk pass til odel og eie. Om kjøper av passet i tillegg ligner på selger da er det meste lagt til rette for misbruk, svindel og ran av velferdsgoder.

Selgeren av passet skrev videre i e-mailen: «Jeg ønsker å rydde opp i rotet, og selv om jeg har handlet feil vil jeg gjerne få betale tilbake til samfunnet ved å fortelle min historie. Dette skjer nemlig hver dag, og selv om det ikke snakkes om så er det naivt å tro at et verdifullt norsk pass bare brukes i de hender det er tiltenkt».

I nabolandet vårt i øst har svenske myndigheter beregnet at det selges 50.000 svenske pass ulovlig hvert år, og enkelte av de som har blitt tatt for å selge har bestilt opp til tjue nye i løpet av kort tid. De fleste som kjøper slike dokumenter av  svenske borgere er menneskesmuglere som fungerer som mellomledd. For å demme opp for problemet har derfor svenske myndigheter nå innført et enkelt avhør av personer som mister mer enn tre pass i løpet av kort tid.

Her hjemme kan man nå bli nektet nytt pass om man mister, roter bort eller på annet sett kvitter seg med tre pass i løpet av en viss periode.

I Norge utstedes det mellom 600.000 og 650.000 tusen pass hvert eneste år.

Når det gjelder personen som tok kontakt med meg på mail så har han lovet å melde sin forbrytelse til Politiet.

Til slutt vil jeg bare si følgende. Det å selge et pass er en kriminell handling.
Et norske pass på innerlomma er mer verdt enn en vinnerkupong i Lotto og slikt gir man ikke fra seg!

Ikke til noen!

For tips til bloggen send en e-mail til kjell-ola.kleiven@rignorge.no

Les også, her er mitt falske pass http://kleiven.blogg.no/1369836425_her_er_mitt_falske_pa.html 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits