Skreddersydd for skurkefjes


 -Gjeldsofferalliansen dolket i ryggen av staten

Den nye regjeringen vil likevel ikke legge til rette for et norsk gjeldsregister.

Alt er dermed lagt til rette for at luksusfelle kandidater, konkursryttere, og andre lurendreiere kan fortsette å pådra seg langt høyere gjeld enn hva godt er, og de vil kunne gjøre det uten noen som helst mulighet for finansinstitusjoner til å stoppe det skyhøye låneopptaket deres.

Regningen for det hele den må du ta.

Norge er en av få land der det ikke finnes noe system som informerer banker, finansinstitusjoner og offentlige myndigheter om hvor mye gjeld en person har pådratt seg. Banken eller kredittkortselskapet er nemlig prisgitt den informasjonen som du selv velger å oppgi i møte med kredittgiver.

Velger du å fortelle banken at du ikke har gjeld så er det fasit for banken.

Det er et paradoks når naboen min vet hva jeg tjener fra skattelistene, men banken min ikke kjenner gjeldsgraden eller kredittopptaket mitt. Kjære Norge, kan jeg bytte om på disse to?

I praksis betyr dette at enkeltindivider kan opprette en rekke kredittkort, eller forbrukslån i løpet av kort tid for så å ikke gjøre opp regningen. ID svindlere som utgir seg for å være deg har de samme fantastiske mulighetene til å overlaste deg og ditt personnummer med kredittkortgjeld, og forbrukslån.
I stadig flere ID svindelsaker er derfor skyhøyt gjeldsopptak en unødvendig og kostbar ingrediens.

Et vanlig kjennetegn ved moderne kreditt og ID-svindel er at det søkes om kreditt flere steder på kort tid, og et gjeldsregister ville fanget opp slik misbruk.

Kredittgiver har i Norge en lovpålagt plikt etter finansavtaleloven paragraf 47 til å fraråde lån til dem som allerede har så mye kreditt at de ikke har mulighet til å betjene nye lån. Et gjeldsregister ville gitt kredittgiver et verktøy til å kunne foreta en vurdering av lånesøker betalingsevne.
Rundt 150.000 husholdninger i Norge sliter med betalingsproblemer, og årlig blir det åpnet rundt 3.500 gjeldsordningssaker.
Blant de yngre er det så langt i 2013 en signifikant økning i antall personer som ikke klarer å gjøre opp for seg. Mye av dette skyldes kredittkort og forbrukslån som er gjeldstyper et gjeldsregister ville fanget opp.

Kostnaden for etablering av et gjeldsregister var estimert til tre millioner kroner. Da kan man spørre seg hvor mange titalls eller hundretalls millioner kroner samfunnet taper på at enkelte lurer, misbruker eller utnytter det nåværende systemet?

Ved dagens naive selvrapportering må vi alle kollektivt plukke opp regningen for de som ikke gjør opp for seg

Det er kanskje på tide å innse at det norske tillitssamfunnet trenger nye og mer effektive hjelpemidler.

Gjeldsregister, ja takk!

Les også: tidligere  sak fra Kleiven blogg om gjeldsregisteret http://kleiven.blogg.no/1370269593_dette_betyr_det_nye_g.html

Tips meg gjerne om saker til bloggen:  Kjell-Ola.kleiven@rignorge.no

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits