Toppen av idioti


- Hvor ble det av sunn fornuft?

ID-kort med bilde av meg og ditt navn på 1,2,3!

Dette slår det meste av idioti og jeg måtte kjøle hodet ned med en real dose sunn fornuft for å kunne forstå at det i hele tatt er mulig.

Sist uke gikk jeg i banken for å bli kunde, og den nye bankforbindelsen spurte som seg hør og bør om jeg kunne legitimere meg. Passet har jeg alltid på innerlommen i tilfelle jobbreise så relativt raskt dro jeg det fram og la det på skranken. Damen så på passet, og ristet på hodet. Dette er ikke et ID dokument men et reisedokument, sa hun.

Ja, det stemmer, og førerkortet mitt er heller ikke et id kort, men et førerkort sa jeg og smilte. Hun så på meg og smilte tilbake. «Har du et bankkort fra en annen bank» spurte hun. «JA!» men et bankkort er heller ikke et ID kort, og fra gammelt av hadde bankkortet kun bilde for å brukes kombinert for betaling med sjekk sa jeg». Det er lite som er mindre egnet for legitimering enn bankkort.
Banken min har nemlig aldri tatt seg bryet med å finne ut hvem jeg egentlig er, og i Norge er det bare en håndfull banker som har automatiske id sjekk systemer.
Damen vendte seg mot en kollega. «Unnskyld jeg er under opplæring» sa hun. Jeg sto noen sekunder på filialen og ventet mens jeg så meg rundt. Det er mange år siden jeg var i en bankfilial for å utføre en banktjeneste. De fleste ganger jeg er slike steder så er det gjerne i jobbsammenheng.

Damen snudde seg mot meg igjen, og denne gangen mer bestemt enn tidligere. Pass er nok det beste for legitimering i banken vår sa hun.

Etter bankbesøket gikk jeg på cafe og traff en kompis som kom rett fra Politihuset der han hadde fått bestilt nytt pass. Av ren nysgjerrighet spurte jeg han hvordan han legitimerte seg hos Politiet. Vel, jeg la uoppfordret fram både førerkort, og bankkort» sa han.
Førerkort og bankkort ja, ingen av disse dokumentene er ment for legitimering, og når det gjelder bankkort så er det flere titalls tusen bankansatte som uten noen form for ID-kontroll eller sikkerhetssjekk kan bestille slike på vegne av kunden. Ganske skremmende egentlig, men det blir verre.

Hva om man har en på innsiden i banken, som fikser et bankkort med en annen persons navn og mitt bilde? Da kan jeg få strakser etterpå også hente ut et pass, eller førerkort i personens navn. Kan jeg ikke?
Kompisen ser på meg og smiler. Om verken pass, førerkort eller bankkort er et id dokument, hva skal man da bruke? «Nasjonalt ID-kort», sier jeg. Problemet er bare at norske myndigheter aldri har fått tid eller penger til å få utformet dokumentet som ville blitt det eneste reelle legitimasjonsdokumentet i Norge.

Selv svenskene har nasjonalt ID kort. Vi har pass, førerkort og bankkort. Har du et av de tre, da kun du enkelt få de andre.

Det svakeste dokumentet av de tre er bankkort som egentlig aldri burde hatt bilde i første omgang. Det er nemlig altfor enkelt å få et bankkort med feil opplysninger, og dette fungerer som døråpner for å få andre ID dokumenter. Skremmende!!

Vi er praktisk talt det eneste landet i verden med bilde på bankkortet, og med den farten som bankene har på nedleggelse av bankfilialer så må vi snart hente ut bankkortet på Rema 1000.

Hva kan Rema 1000, om ID verifisering?

21 av 26 Schengen-land har innført ID-kort som gjør det mulig å reise uten pass. Regjeringen her i landet har i over sju år lovet å innføre dette.

Det eneste som skremmer mer er tanken på hvor enkelt det er å få et D-Nummer i falsk navn, men det får vi ta en annen gang.

Kjære norske myndigheter. Kan dere sørge for at vi fjerner muligheten til å bestille bankkort med bilde i dette landet? Det hadde i såfall vært utrolig fint, og om vi samtidig kunne få på plass et nasjonalt ID kort i en fei så blir vi enda litt tryggere.

La oss i hvertfall bevise at vi ikke er dårligere enn svenskene! 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits