Mine 10 beste sjekketriksMine 10 beste sjekketriks

Slik sjekker du opp din neste partner, og du unngår dermed unødvendig omdømmerisiko.

Det er enkelte ganger i livet slik at nedsiden ved å tråkke feil er så høy at opp-siden må være betydelig for at det skal være verdt å prøve seg. Det er enkelte ganger slik at det å regelrett dumme seg ut er mer sannsynlig enn suksess.

Likevel vil vi mennesker gjerne gi det et forsøk.

Vi er pumpet full av ferske suksesshistorier, og drømmen om gullskatten ved enden av regnbuen kan virke så nær.

 Vi nordmenn er ruset på oljenasjonen Norges internasjonale suksess, og vi er oppjaget av Telenors Telecom eventyr i land flere tidssoner unna.
Med nyvunnen norsk selvtillit og en utferdstrang en blodtørstig Viking eller Columbus verdig satser vi stadig oftere der hvor få norske føtter har satt sine Vikingstøvler før oss. Vi satser gjerne betydelige beløp i nasjoner som topper oversikter fra Transparency International både når det gjelder korrupsjon, hvitvasking, terrorisme, og geopolitisk risiko.

Vi kaller det kalkulert risiko, og da må eventuelle fallgruver også kartlegges.

Her er noen av mine beste sjekke-triks ved etablering av internasjonal virksomhet. Kall det gjerne Ekspansjonsvettregler for forretningsledere med globalt herredømme i pannen.

1. Gjør en grundig bakgrunnssjekk av alle involverte parter. Gjerne ved en «Enhanced Due Diligence» analyse. Denne bør utføres ved bruk av både norske og lokale ressurser. Bruk et eksternt byrå så har du et alibi om noe senere går galt.
2. Kredittsjekk nye kunder og leverandører, som du vurderer å selge på kreditt til, eller tenker å inngå et varig samarbeid med. En kredittsjekk gir deg også full oversikt over eventuelle betalingsanmerkninger
3. Sjekk eventuelle konkurser som selskapet eller involverte parter som ledelsen, eller eiere/aksjonærer har vært involvert i.
4. Sjekk om personene bak selskapet har vært involvert i virksomhet av typen som kan utgjøre en omdømme risiko for deg og din virksomhet.
5. Sjekk alle forretningspartnere mot sanksjonslister, og offentlige databaser over dommer som dekker økonomisk kriminalitet
6. Gjennomfør en geopolitisk analyse for å vurdere politisk stabilitet og trusselbilde lokalt. Endring i rammebetingelser eller endring av politisk styre kan få store konsekvenser for din virksomhet.
7. Kartlegg om personer eller selskaper som du vil benytte deg av er klassifisert som politisk eksponerte personer (PEP). Disse utgjør en større korrupsjonsrisiko.
8. Kartlegg bånd mellom kommersielle aktører og myndighetene. Myndighetseierskap er i land som Norge en trygghet, men mange andre steder i verden kan dette utgjøre en korrupsjonsrisiko
9. ID sjekk eventuelle ansatte som du vil vurdere å engasjere lokalt, og sørg for å gjøre bakgrunnssjekker av disse ved bruk av et eksternt byrå. Sjekk av ekthet på skolepapirer, og eventuelle dommer som utgjør en risiko er ekstremt viktig.
10. Sørg for å innføre gode rutiner for å overvåke de samme elementene også når du er over i en operativ driftfase. Endring i adferd, eller rammebetingelser må følges fra dag til dag.

God gulljakt!

 

 

 

 Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits