Terroristenes foretrukne flyselskap


- Terrorist tilpasset flyreise, eller bare en lønnsom glipp?

Hver eneste dag letter fly fra norske flyplasser med passasjerer som flyselskapene i beste fall tror at de vet hvem er. Ikke det at flyselskapene har gjort et stykke arbeid for å finne ut hva, eller hvem de faktisk har om bord.

I kampen om stadig billigere flybilletter kan det virke som luftfartsmyndighetene og flyselskapene har glemt at sikkerhet faktisk er et konkurransefortrinn.

Her kunne det vært mye å hente, se bare på bilprodusenten Volvo. I flere år har bilmerket gjort seg bemerket som verdens tryggeste og sikreste bil. Hvor mange mennesker har ikke kjøpt Volvo nettopp på grunn av sikkerhet?

Er flyselskapet ditt punktlig, bra! God pris, flott! Men hvorfor er det ikke best på sikkerhet?

Ja, takk. Jeg betaler gjerne litt ekstra for å vite at flyet kommer trygt frem, og om dere i tillegg kan fortelle meg at dere har sjekket identitetsdokumentene til mine medreisende med lupe da blir jeg strålende fornøyd. Jeg kan til og med betale noen kroner ekstra kroner for å vite at alle reisende er identifisert og sikkerhetssjekket. Det har seg nemlig slik at jeg har en familie å komme hjem til.

I fjor var det tolv år siden Twin Towers gikk i bakken, og det var et år siden Al Qaida toppen Bin Laden døde.

I Norge og innen Schengen feiret vi det hele med å fjerne ID kontroll av reisende innen frihandelsområdet. Ren galskap spør dere meg! Burde vi ikke heller sørget for at vi visste at alle som beveget seg i norsk/europeisk luftrom var identifisert og sikkerhetssjekket mot internasjonale «flight ban» lister? Det finnes mer enn 5000 mennesker som ikke bør være på et fly på disse listene, og jeg skal være villig til å sette en krone eller to på at flere av disse i løpet av året flyr ut eller inn av Norge.

Det er umulig å sjekke om en person er på "Flight ban" lister når dere ikke vet hvem som faktisk er ombord på flyet.

Når vi i tillegg vet at Norge de siste årene har vært koblet til en rekke terrorangrep og aksjoner rundt i verden, så er det også grunn til å tro at våre flyselskaper blir brukt som transport for disse. Hvem har lyst til å bli kjent som AL Qaidas foretrukne fly partner? Jeg bare spør.

Hvilket flyselskap har lyst til å være det første til å oppleve en kapring eller flystyrt som følge av at dere i flyindustrien var mer opptatt av å spare tid og penger enn å sjekke hvem som var på deres flight?

Den siste uken har jeg gått av og på fly fire ganger til og fra Norge. Fire ganger uten å vise så mye som et eneste ID dokument.

Neste gang jeg skal fly kunne jeg like godt kjøpt billetten i navnet Peter Pan, eller lånt naboens navn.

Skjerp dere!

   

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits