Stjal en milliard dollar fra banken

Saddam Hussein, diktator og en av tidenes bankranere

- Spektakulære svindlere (del 1)

Det er ikke alltid slik at bankranenere bruker finlandshette og håndvåpen. Noen nøyer seg med å rundstjele banken rett foran øynene på bankfunksjonærene.

I mars 2003, startet Saddam Hussein en massiv plyndring av irakiske banker. Dagen før krigen brøt ut ved den amerikanske bombingen den 18.mars 2003 ble alt som kunne flyttes av likvider hentet i landets banker. Hentet og distribuert til Saddam vennlige fond og selskaper verden rundt.

Dagen før USA startet bombingen av Irak ble hele en milliard dollar stjålet fra den irakiske sentralbanken.

Ranet av den irakiske sentralbanken regnes som tidens største bankran.

Nærmere 650 millioner dollar ble senere funnet i veggene i Saddams palass av amerikanske styrker. Resten av pengene som tilhørte det irakiske folket har aldri kommet til rette, men man antar at de befinner seg i ulike skatteparadiser.

Diyaa Habib al-Khayoun direktør i den irakiske banken al-Rafidain Bank påstår at ytterligere 250 millioner dollar ble stjålet i samme tidsrom. I følge direktøren ble disse pengene tatt av personer som ikke hadde tilknytning til Saddams regime.

Senere i 2003 ble et håndskrevet notat som hadde Saddams underskrift offentliggjort. Notatet instruerte myndighetspersonell om å utlevere 920 millioner dollar til Saddams sønn Qusay.

Bank personell har senere beskrevet at sønnen, og en annen ikke navngitt person overså, og ledet utleveringen av pengene som ble sortert i hundre dollarsedler.

Pengene ble deretter transportert ut av banken i en lastebil, eskortert av Qusay og hans sikkerhetsstyrker. Det hele skal ha tatt fem timer, og i løpet av denne tiden var bankpersonalet skremte vitner til tidenes største bankran.

Qusay ble senere drept av amerikanske styrker, og Mesteparten av pengene er fortsatt savnet.

Diktatoren hadde dermed på elegant vis gjennomført et av tidenes bankran og det på høylys dag

Se Jon Steward og The Daily Show harselere med episoden her http://www.thedailyshow.com/watch/tue-may-6-2003/the-great-hussein-robbery.

 

Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits