Takk Russland!

-Russland holdt hodet kaldt, mens det kokte over for Obama 

Et Amerikansk ledet angrep på Syria uten FN godkjenning kunne utløst et inferno av en krig, men USA og Russland kunngjorde lørdag at de var enige om at Syria må oppgi sine kjemiske våpen.

Verdensfreden er dermed reddet, eller sagt med andre ord. Vi er litt lenger unna en tragedie av et angrep på Syria, og et amerikansk ledet angrep ville uten tvil blitt en internasjonal tragedie.

Et angrep ville trolig utløst multilaterale konflikter på flere kontinenter.

Fredspresidenten satt med fingeren på utløserknappen

Det var ikke mange som ved Obamas inntreden i "Det Hvitehus" ville satt penger på at den amerikanske presidenten skulle sette verden i den største fare, siden den kalde krigens slutt.
Likefullt var det nettopp det som skjedde da Obama truet med Syria krig uten godkjenning i FN's sikkerhetsråd. En godkjenning som han aldri ville kunne få, så lenge både Russland og Kina motsatte seg en militær løsning.

Mens USA raslet med sablene, truet Iran med å angripe Israel ved et eventuelt amerikansk angrep, Israel/USA svarte ved å gjøre test utskyting av raketter, og både russiske og amerikanske marinefartøy posisjonerte seg i Middelhavet.

Utskytningen ble varslet verdenssamfunnet av russiske militærinteresser i regionen. Det meste var dermed duket for et multinasjonalt drama en thriller verdig.
En mer spent situasjon skal du lete lenge etter, og løsningen som trolig blir resultatet kan vi takke Russland for.

Den Russiske løsningen, lørdag kom avtalen som verden har ventet på!

Syrias president Bashar al-Assad må nå levere en detaljert liste over landets arsenal av kjemiske våpen innen en uke. Han må også tillate inspeksjon og destruksjon av våpnene.
USA og Russland har dermed blitt enige om en rekke tiltak for å hindre bruk av illegale masseødeleggelsvåpen i Syria-krigen. En krig som har kostet mer enn 100.000 menneskeliv og presset millioner av syrere på flukt.

Borgerkrigen i Syria er også den blodigste konflikten siden den arabiske vårens start.

USA og Russland er nå enige om at det bare finnes en politisk løsning på konflikten, ikke en militær, og nettopp det skal vi takke Russland for.
Russlands utenriksminister sa på pressekonferansen at avtalen som han og hans amerikanske motstykke nå har blitt enige om, oppfyller alle kravene som både president Barack Obama og president Vladimir Putin har satt. Det skal vi som verdensborgere være utrolig lettet over!

USA og Russland er også enige om å true Syria med FNs såkalte kapittel 7, om militær vold, dersom kravene ikke blir etterlevd av regimet i Damaskus.
Det er godt å se at diplomatiet fortsatt virker, så får vi håpe Obama holder hodet kaldt også i fremtiden.

Han introduserte seg selv som presidenten som skulle få slutt på all krig, og da burde han vite bedre enn noen at krig skaper mer krig.

Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits