Ja, jeg skal svindle deg!

NÅ TØMMER DE KONTOEN DIN!

Du forstår det ikke før det er for sent, og det eneste sikre er at du vil bli lurt. Slik starter svindelen som fører til at du få uker senere våkner med tom bankkonto, postkassen full av gjenpartsbrev fra ulike kredittopplysningsseslskaper, og med flere nye kredittkort og forbrukslån opprettet i ditt navn.

Svindelen som baserer seg på at personer med god kjennskap til deg og ditt liv misbruker din identitet er nå i ferd med å bli en stor suksess. En suksess for smarte bakmenn, og det hele er din egen feil.

De siste årene har vi nordmenn gått mann av huse for å sikre oss alt som finnes av sosiale medier og på veien har vi helt glemt forsiktigheten som alltid har kjennetegnet oss Ola Nordmenn.

På jakt etter statdig flere «likes», og hyggelige kommentarer på nettet går vi stadig lenger i å dele informasjon som for svindlere er gull verdt. «Reiser på hytta», «Her er vår nye luksus bil», sjekk «diamantringen jeg fikk av mannen» eller avslørende bilder fra din siste ferie eller ditt hjem er med på å gjøre hverdagen enkel for den som vil skade deg.

En fersk undersøkelse viser at vi nordmenn er på verdenstoppen i å dele sensitiv informasjon online, og det overrasker meg ikke. Vi har i Norge glemt all forsiktighet, og vår sløvhet har fått en pris.

Har du blitt tagget i det siste?? Bra, da vet i hvertfall skurken hvor du befinner deg.

Det siste året har jeg reist land og strand rundt med foredraget Naive Norge, og stadig får jeg overraskende pust og stønn fra salen når tilhørere forstår konsekvensen av enkeltpersoner, og bedrifters handlinger.

Mange lurer rett og slett seg selv.

Nå har trenden gått så langt at kriminelle med falske Facebook profiler nærmest kan spasere inn ytterdøren i ditt hus mens du er på ferie.  En ferietur som du selvfølgelig har annonsert i statusfeltet på Facebook.

Skurken kanmens du er på Gran Canaria eller Thailand følge bildene fra din ferielykke på Instagram.  Han kan nyte din vin, og spise maten i ditt kjøleskap mens han følger dine siste feriebevegelser i sosiale medier. Hos din bank oppretter han nye kort som han selvfølgelig bruker til det sier stopp.

ID kort, og gyldig legetimasjon med skurkens bilde og ditt navn, det kjøper de online, og det leveres selvfølgelig med budbil til ditt hus i ditt fravær. Det hele tar bare tre dager.

Den siste tiden har det vært flere slike tilfeller i Norge, og verre skal det bli. Vi har fremdeles ikke lært, og da blir det som regel verre før det kan bli bedre.

I mellomtiden, sier jeg følgende.

OM ALT ANNET SLÅR FEIL PRØV SUNN FORNUFT!

Jeg logger ut

 

Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits