Hackeren - den moderne krigens førstelinjesoldat

Hackeren - den moderne krigens førstelinjesoldat

New York Times' nettsider var tirsdag nede på grunn av et angivelig cyber-angrep fra fiendtlige hackere. Også for fjorten dager siden ble avisens hjemmesider rammet.
Ifølge en ekspert tyder tekniske spor på at hackergruppen Syrian Electronic Army (SEA) står bak, og kort tid etter angrepet ble besøkere som forsøkte å besøke nettsiden ledet til en server som kontrolleres av SEA.  Gruppen støtter Syrias president Bashar al-Assad, og den er tidligere blitt anklaget for å hacke The Washington Posts hjemmeside.

New York Times brukte tirsdag kveld Twitter og Facebook til å legge ut artikler.
Cyber-Angrepene kom omtrent samtidig med at Obama administrasjonen vurderer et militært angrep mot det Syriske regimet. Nå er spørsmålet om angrepene fra de Syriske hackerne viser regimets styrke, eller om det er rent hovmod?

Parallelt med at NY Times servere ble satt ut av funksjon fikk ansatte i avisen en e-mail fra ledelsen i avisen der de ble bedt om å unnlate å sende sensitiv informasjon gjennom selskapets e-mail sereve. Det var dermed en reell frykt i avisen for at også e-post serverne skulle være under et fiendtlig hacker angrep.
NY Times skal etter noe tid ha fått kontroll på egne systemer igjen, men angrepet viser hvor sårbart det moderne samfunnet har blitt. Samtidig viser det hvordan hackere ved å sette ut samfunnets infrastruktur og bærebjelker kan spre frykt.

Denne gang var det en avis,   neste gang kan det være en kraftselskap eller kritisk infrastruktur.

Gruppen som står bak angrepet er fra tidligere kjent for å generere angrep der falsk nett trafikk (DDos) blir kjørt mot en server som til slutt gir etter og knekker for presset. Den andre metoden de har vært kjent for å benytte seg av er angrep mot bakdøra på mediekanalers nettplattformer ved såkalte Phishing angrep.

Angrepet denne gangen ser ut til å være mer sofistikert enn det SEA har vært i stand til å gjennomføre tidligere, og enkelte mener derfor at det kan hende SEA har påtatt seg ansvaret for noe de ikke har utført.
Så så fall har de viftet nok en rød klut foran den amerikanske stridsoksen som allerede klargjør hovene og hornene for Syria krig.
En krig som fort kan spre seg som ild i tørt gress.
Flere nasjoner har allerede signalisert at de vil handle hvis USA angriper Syria.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits