Historiens mest korrupte, skitne og kriminelle fotball-ligaer

Skurke-klubbene og deres ligaer

De fleste jeg kjenner elsker sporten, og selv er jeg intet unntak. Fotball har store deler av mitt liv vært en idrett som har gjort både helger og ukedager litt mer spennende. Med supporter skjerf, favorittlagets drakt, og billetter i lommen har jeg besøkt fotballbaner verden rundt, både i jobbsammenheng og på privatturer.

Gleden ble derfor stor da jeg fikk i oppdrag å rangere verdens mest korrupte, og suspekte fotball-ligaer.

Det er nemlig slik at fotball er prestisjefylt milliardbutikk, og slikt tiltrekker seg luringer fra all verdens narkokarteller, mafiagrupper og lumske bakgategjenger. Ligaene nedenfor er kjent for mord, dop, mafia, menneskehandel og annet lureri.

Det er selvfølgelig slik at flere av hendelsene analysen er basert på er tilbake i tid, men like fullt gir rangeringen et bilde av historiens mest skitne og korrupte fotball-ligaer.
Resultatet av min rangering ser du i oversikten nedenfor.

1.Albania, I mai 2008 satt presidenten og lederen for fotballklubben Tomorri  Berat,  Adrian Cobo seg ned for å ta en kaffe på en uteservering da et voldsomt angrep med håndvåpen fant sted. Cobo og dommeren Luan Zylfo som han satt sammen med ble begge skutt og drept på stedet. Bakgrunnen for drapet skal ha vært at fans av klubben Dinamo Tirana hadde oppdaget, de to i lystig lag kort tid etter at Dinamo hadde tapt en viktig sluttspill kamp mot Tomorri  Berat. Kampdommerens kafebesøk med vinnerlagets trener ble for sterk kost for den tapende part.
Den drepte Cobo skal i følge lokale kilder ha tjent sine penger på dop og prostitusjon og han ble også beskyldt for mafiatilknytning.
SK Tirana president Sulejman Mema uttalte følgende da han ble spurt om korrupsjon i Albansk fotball. «Fotball er som alt annet i Albania, pil råttent» Det har også blitt sagt at albanske dommere er så dårlig betalt at de tar i mot bestikkelser fra hvem som helst.

2. Romania, I mai 2008 slo Romanias anti-korrupsjons enhet til mot et møte i Cluj der en gruppe Steaua Bucharest trenere og en Universitatea Cluj spiller ventet på det at dommeren skulle avblåse en viktig kamp mellom CFR Cluj og Universitatea Cluj. CFR vant kampen og tok dermed tittelen med et poengs margin før Steaua.
Tidsskriftet Gazzetta Sporturilor bekreftet senere at fire vitner kunne bekrefte at 1,7 millioner Euro skulle bytte hender. Pengene skulle betales til Universitaea Cluj om de klarte å få poeng, og hindre Steaua fra å vinne den Rumenske toppserien. Eieren av Steaua bekreftet senere at pengene var hans, men Pengene skulle i følge Steaua eieren brukes til å kjøpe sjokolade og godteri. Ikke til bestikkelser.
Etterforskningen pågår fortsatt.

3. Italia, I 2006 ble Juventus flyttet ned en divisjon etter at Politiet la frem lydfiler som beviste at lagets Direktør Luciano Moggi i samtaler på tape sørget for at enkelte kamper ble ledet av Juventus vennlige dommere. Etterforskningen sendte sjokkbølger gjennom Italia, og i tillegg til å måtte ta steget ned en divisjon ble Juventus fratatt to titler. Det mest sjokkerende med saken var likevel at beviser slo fast at denne type adferd hadde vært en gjenganger i Italiensk fotball over lang tid.
Også de to klubbgigantene Fiorentina og AC Milan, ble fratatt poeng ettersom skandalen ble rullet opp.

Helt tilbake på seksti tallet hadde en britisk forfatter ved navn Brian Glanville beskrevet korrupsjon som et problem i Italiensk fotball. Han gav problemet navnet «Golden rule» et navn som beskrev hvordan dommere dømte til fordel for Milan lagene Inter og AC i Europeiske klubbkamper.
Også senere jobber og evalueringer har vist at kampfiksing og «resultat kjøp» er et stort problem i italiensk fotball.

Noen Generelle trender
I gjennomgang av registrerte kampfiksing og korrupsjonstilfeller i fotball ser vi ofte at dette er mest fremtredende i land som også på generelt grunnlag sliter med de samme problemene.
Utfordringen vil de neste årene trolig bli et økt problem rundt dette ettersom velstående mennesker fra de mer korrupte landene i verden søker til anerkjente ligaer som den Italienske, Franske, Spanske, og Engelske som klubbeiere. Det å eie en fotballklubb er både prestisje og et sett å hvitvaske penger eller påvirke politisk gjennom den massive supporter massen en stor klubb gjerne representerer.

Vår topp ti liste over de mest skitne ligaene følger nedenfor:

1.Albania.
2.Romania
3.Italia
4.Congo
5.India
6.Malaysia
7.Nigeria
8.Colombia
9.Mexico
10.Russland

Listen er utformet basert på hendelser registrert over de ti siste årene. Så får vi håpe at nordmenns favorittliga Premier League ikke lar seg påvirke i negativ retning  av nye klubbeiere fra mange av de samme nasjonene.

God Premier League høst!Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits