74 millioner jenter mellom 15 og 24 år er analfabeter

Sammen er vi sterke - og alle kan bidra for en god sak, det gjelder bare finne saken som engasjerer deg!

Jeg husker fortsatt følelsen jeg ble sittende med den første gangen jeg hørte om «Because I am a girl», kampanjen til fadderorganisasjonen Plan.

Budskapet var så sterkt, ekte og gripende at jeg umiddelbart ønsket å vite mer om aktiviteten som har til formål å støtte utdanning av unge kvinner i verdens utviklingsland.

Etter et engasjerende møte med inspirerende medarbeidere hos Plan Norge var jeg klar i min sak. Det var på tide for mine nærmeste og meg å bidra for en god sak!

Prosjektet Tjuvholmen Veldedigehagefest ble en realitet kort tid etter. Det viste seg raskt at flere venner, selve nabolaget der jeg bor, min kjæreste og flere i mitt nettverk av bekjente hadde et brennende engasjement for samme sak. Vi ville hjelpe Plan, og vi ville hjelpe kvinnene. Plutselig var vi en prosjektgruppe bestående av et større antall hoder.

Hvorfor støtte akkuratt denne kampanjen?

Det er dessverre slik at det i svært mange land er stor forskjell mellom gutter og jenter når det gjelder mulighet til å sikre seg et godt liv. Kjønnsroller er ofte låst i gammel tradisjon og likestilling er mange steder ikke-eksisterende. Taperen er unge jenter og kvinner som ikke får den utdanning eller det liv som de fortjener.

For mange jenter i utviklingsland er livet over før det har begynt.

Det er ofte slik at det kun er gutter som får lov til å ta grunnskoleutdanning.  I de samme landene er kvinner i ung alder overrepresentert på statistikker som viser død i ung alder. Grunnen er gjerne død som følge av problemer tilknyttet barnefødsel.

Økt utdanning og fokus på skole for unge kvinner kan gi flere av disse jentene et bedre liv.

Fakta om jenter og utdanning:

·        66 millioner jenter verden over får ikke grunnskoleutdanning.

·        Det tilsvarer 1 av 3 jenter i verden fullfører ikke grunnskolen.

·        74 millioner jenter mellom 15 og 24 år er analfabeter.

Hvorfor satse på utdanning av jenter?

·       Der barn ikke har det bra, har jentene det verst. Jenter diskrimineres kun fordi de er jenter, og deres rettigheter til skolegang, beskyttelse mot vold og overgrep, og medbestemmelse oppfylles ikke.

·        Nesten like mange jenter som gutter starter i 1. klasse, men jenter fullfører ikke skolen?

·        Jenter som nektes utdanning mister muligheten til å bestemme over sin egen fremtid. Dette er ikke rettferdig, og det er en enorm sløsing med potensial.

Dersom en jente får gå på ungdomskolen?

-     Tjener hun mer penger til seg og sin familie

-      Får hun barn senere

-      Har hun større sjanse for å overleve en fødsel

-      Har barna hennes større sjanse for å overleve

Tjuvholmen Veldedigehagefest 2013 - Et lite bidrag fra hver enkelt av oss

 Du og jeg kan gjøre en forskjell!

Noen ganger er en intuisjon og en magefølelse, nok til å skape en utløsende handling.

Vi ville bidra - Derfor skapte vi Tjuvholmen Veldedigehagefest til støtte for «Because I am a girl» kampanjen. "Om vi alle gjør litt da kan vi sammen flytte fjell. Det er derfor selv et lite bidrag fra hver enkelt av oss kan bety så mye for så mange»

Jeg har rent personlig alltid hatt en enkel leveregel, og den går som følger:

Det finnes tre typer mennesker:

1.De som prater om å gjøre det

2.De som gjør det

3.De som lurer på hva som hendte.

Leveregelen handler ikke  om være best, flinkest eller størst, men om å fullføre det man starter. Siden vi lanserte ideen om en veldedighagefest på Tjuvholmen har det kommet mange reaksjoner. De fleste postive, men enkelte har og kommet med kritikk. Det skal vi tåle. Det nemlig langt enklere å kritisere enn å fullføre, og hagefest til støtte for Plan det blir det uansett.

Neste år kan det hende vi velger et annet formål for hagefesten - det er nok av gode saker å støtte der ute!

Til de som mener at det finnes viktigere saker eller kampanjer å bruke tiden på vil jeg si følgende. Gå ut og støtt din egen fanesak! Skap engasjement og del din begeistring. Det er ikke mye her i verden som er mer smittende enn et engasjement som kommer fra hjertet.

Hva er Tjuvholmen Veldedigehagefest 2013?

Vi møtes til sosialt samvær i en hage i nabolaget, vi donerer penger, vi skaper engasjement og lytter til bidrag fra ulike kunstnere og artister. Samtidig lærer vi mer om kvinner i utviklingsland fra Plan ved generalsekretær Helen Bjørnøy. 100 % av de innsamlede midlene går til Plan kampanjen som har startskudd i Norge under den nevnte Tjuvholmen veldedigehagefest torsdag den 22.august klokken 18.00.

Initiativet er et privat tiltak igangsatt av undertegnede med venner og naboer, og siden vi startet planleggingen i januar måned har jeg sjelden eller aldri hørt ordet "nei". Alt fra restauranter, til levendører av

Engasjementet blant venner, og kjente som har delt ønsket om å bidra har vært helt unikt og aldri har jeg opplevd en større viljekraft blant flere mennesker. Det blir for komplisert å takke hver enkelt enkelt person, da stort sett alle jeg kjenner har bidratt, men en spesiell takk går til våre programledere under selve hagefesten Terje Schrøder, og Noman Mubashir. Takk for engasjementet gutter, det varmer at dere stiller i vår hage om en uke. I tillegg vil jeg få takke Plan Norge som virkelig har ivaretatt vårt engasjement på et bra sett.

Om du ikke er en av de som har fått mulighet til å delta på Hagefestaktiviteten så kan du likevel bidra ved å donere penger til kampanjen eller ved å dele informasjonen, og tallunderaget som berører kvinner i utviklingsland ovenfor med dine nærmeste.

Om du ønsker å donere til Plan så kan donasjon gjøres fra:

http://donasjoner.okb.no/tc/Default.aspx

Om du ønsker å vite mer om Hagefestens engasjement for Plan kan du besøke:

www.tjuvholmencharity.org eller http://www.plan-norge.no/om-plan

Om du vil se en video for kampanjen til Plan, da finner du den her http://www.youtube.com/watch?v=mWa9jmv3u90

Sammen er vi sterke!

Med vennlig hilsen

Kjell-Ola Kleiven

 Initiativtaker

Tjuvholmen Veldedigehagefest 2013

 

Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits