Her er beviset - Iran sanksjonene fungerer ikke

Iran lurer seg unna sanksjoner mot regimet

En fersk rapport som er gjengitt i flere medier i Midtøsten viser at fire millioner tonn med varer som mat og medisiner blir holdt igjen av tollen ved ulike iranske grenseoverganger.

Varene som kommer fra en rekke land over hele verden har blitt stoppet fordi tollmyndighetene er uenig med den Iranske sentralbanken om fortrinnsrett ved valutavekslingen.

Dette betyr i praksis at Iran har tilgang på Dollar, og at disse brukes til å betale varene. Hvor kommer så dollaren fra?

Ingen amerikanske selskaper eller selskaper fra EU regionen skal kunne betale iranske selskaper, og i hvertfall ikke med amerikanske dollar.

Irans største finansielle handelspartner er banker i den kurdiske regionen. Er det disse som gir Iran tilgang på internasjonal valuta?

Om det er slik at de internasjonalesanksjonene mot Iran som følge av landets atom og langdistanserakettprogram fungerer skal ikke landet kunne handle i internasjonalt gangbar valuta, og de skal ikke kunne kjøpe varer internasjonalt som berøres av sanksjonene.

Med andre ord betyr denne meldingen i flere av Midtøstens største medier at Iransanksjonene ikke fungerer, og i så fall kan man jo spørre seg, hva som bør gjøres med land som bryter internasjonale spilleregler?

Sanksjoner enten de begrenser reise, eller finansiell handelsfrihet er den strengeste formen for begrensninger det internasjonale samfunnet kan gi en nasjon. Jeg stiller derfor spørsmålet. Hva gjør vi nå?

Er det på tide å stramme sanksjonene ytterligere? Eller bør bøter for internasjonale selskaper som bryter sanksjonene økes? Det er liten tvil om at det internasjonale samfunnet må handle samlet for å vise det iranske regimet at verden mener alvor. Alternativet er at sanksjonene ikke blir tatt på alvor.

Verken i vesten, eller av det iranske regimet.

 

 

Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits