Angriper med droner, møtes med terrortrusler

Siden januar 2012 har amerikanske styrker brukt droner mot Al-Qaida i Yemen, og flere dødsfall er rapportert blant de lokale Al-Qaida terroristene.

Stadig nye droneangrep fra amerikanske droner har de siste dagene drept flere Al-Qaida medlemmer. Nå evakueres alle amerikanskeborgere fra landet, og vi bør stille oss selv spørsmålet. Hva nå USA?

Vi har sett amerikanske myndigheter stenge den ene ambassaden etter den andre, og med den siste meldingen om evakuering ønsker amerikanske myndigheter å unngå det verst tenkelige. De ønsker å unngå en situasjon der gisler blir tatt av Al-Qaida grupperinger som blir stadig mer desperate.

I Yemen møtes droner med trusler om terror.

Al-Qaida grupperingen i Yemen er en tilsvarende gruppering som den som tidligere i år angrep Statoil og BP i Algerie. En gruppering som har lisensiert seg til bruk av merkenavnet Al-Qaida.

Siden 2006 har fem nye avdelinger oppstått eller blitt innlemmet i Al-Qaida: I Irak, Jemen, Algerie/Mali og Somalia. I juni i år uttalte Al-Qaidas leder, Ayman al-Zawahiri, at al-Nusra-fronten i Syria er en uavhengig avdeling av Al-Qaida. Utvidelsene er i de fleste tilfeller konsekvens av at lokale grupperinger i flere land ønsker å assosiere seg med den sterke Al-Qaida merkevaren.

I tillegg er en rekke nye grupperinger sympatiserende med det fryktede terrornettverket. Væpnede islamistgrupper i områder som Dagestan og Tsjetsjenia, Gaza, Libya, Tunisia, Egypt og Nigeria sympatiserer med Al-Qaida og ønsker selv å være en del av nettverket.

Globalt ser vi dermed en stadig omfattende struktur. Nettopp derfor er det så kritisk for vestlige land å finne ut hver et angrep er tenkt å skulle skje. I en global verden kan det skje nesten hvor som helst og om det er sant som enkelte frykter at sprengstoff plantet i kroppen til terrorister er gruppens nye våpen da har verden aldri sett en farligere angrepsmetode.

Al-Qaida har tidligere bevist at de behersker angrep ved bruk av fly. Det finnes neppe en metalldetektor i verden som kan fange opp sprengstoff plassert på innsiden av en menneskekropp, eller som pulver i klær.

Om vi inkluderer alle enkeltindivider og mindre grupperinger som sympatiserer og dermed utgjør en ytterligere trussel er det totale trusselbilde ganske kaotisk.

Når Interpol nylig kommuniserte at Al-Qaida var involvert i de rømningene fra fengsler i Pakistan den 23 og den 26. juli så er dette urovekkende. Ikke bare betyr det at det er stor bevegelse i gruppen men det viser også gjennomføringsevne.

Når vi i tillegg vet at Al-Qaida grupperingen i Yemen lenge har kjempet en kamp mot amerikanske droner med flere dødsfall som følge vil grupperingen være villig til å sloss for sine døde brødre. De vil sloss til siste mann.

En mobilisering av krefter i form av et mulig militærtangrep vil opphete sitasjonen ytterligere og konsekvensen kan bli en fullskala krig mot Al-Qaida i Yemen. Det vil i såfall ikke være første gang USA angriper en gruppering som følge av terror eller terrortrusler, og om dette blir tilfellet kan en tidlig evakuering av alle amerikanere spare både tid og krefter.

Når den tid kommer vil både Edward Snowden, og PRISM være glemt, og kampen mot terror har fått en ny arena.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits