Al Qaida er klar - derfor smeller det denne gangen

Al Qaida er klar - Derfor smeller det denne gang

E-Tjenesten sender ut terrorvarsel, flere terrorister er på rømmen fra fengsel og «Uncle Sam» reagerer ved å stenge tjueto amerikanske ambassader i Midtøsten.

Historien har vist at Al Qaida mener alvor og nå er organisasjonen som tidligere ble ledet av Bin laden mer geografisk spredt og sterkere finansielt enn noen gang tidligere.  

Amerikansk etterretning har snappet opp snakk om et stort terrorangrep blant al-Qaida-ledelsen i Jemen, ifølge en amerikansk folkevalgt. Angrepet skal være rettet mot vestlige, og ikke bare amerikanske interesser.

Medlemmer av Kongressen har blitt informert om truslene, som har ført til at USA og flere andre land har stengt en rekke ambassader og skjerpet sine reiseråd spesielt for Midtøsten og Nord-Afrika.

Amerikanske, offisielle kilder sier til ABC News at de frykter Al-Qaida planlegger selvmordsangrep, hvor terrorister kan ha plantet bomber i kroppen. - Vi er bekymret for anordninger som er plantet ved hjelp av kirurgi. Dette er folk som har utviklet teknikker for å beseire våre avsløringsmetoder, sier en ikke navngitt tjenestemann til ABC News.

Den siste tiden har det vært rømningsaksjoner fra en rekke fengsler som huser terrorister rundt i verden, og nå varsles det om den heteste terror trusselen siden 11.september.

Også før ellevte september var det varsler i forkant som tydet på et større terrorangrep. Den gang tok man ikke disse på alvor.

Med de siste årenes oppgradering av overvåkning og informasjonsinnsamling i nesten alle verdenshjørner er det ikke mye som skal sies før «Uncle Sam» lytter, og nettopp derfor skal den ferske advarselen tas alvorlig.

Nettopp fordi Al Qaida har blitt en merkevare som tiltrekker seg stadig flere med et hat mot vesten skal man være urolig også her i nord. Det er nemlig en kjensgjerning at denne type grupperinger har endret sitt rekrutteringsmønster og vestlig ungdom med et hat mot vestlig kultur trekkes til ekstreme grupper.

De siste årene har vi sett en trend der ungdom fra en rekke europeiske land har reist på terrorist treningsleirer i høyrisikoområder der ekstreme Al Qaidagrupper styrer. Også nordmenn har vært gjennom slik terrortrening.

Når varslene har vært så sterke på et angrep den siste tiden så kan dette også være en motreaksjon på flere amerikanske droneangrep som siden starten på 2012 har blitt utført i Yemen. Disse angrepene skal ha tatt livet av flere lokale ledere og satt en støkk i lokale Al Qaida medlemmer i regionen. Ved å varsle et angrep kan gruppen muligens aktivere andre Al Qaida grupper andre steder i verden.

Den 22.juli i år flyktet hele femhundre mennesker fra Abu Ghraib fengselet i Irak. Flere av de som klarte å rømme tilhørte den mer senior ledelsen i Al Qaida. Kun fem dager senere den 27.juli klarte hele tusen fanger å flykte fra et annet fengsel. Også her var flere Al Qaida medlemmer på listen. Den 30. juli smalt det igjen da Taliban hjalp en gruppe på tohundreogfemti mennesker å flykte fra et fengsel i Pakistan.

Mye kan dermed tyde på en større mobilisering av krefter i regionen.

Også i Algerie har det vært større aktivitet enn vanlig den siste tiden og gisselaksjoner ved grensen mot Mali har fulgt opp In Amenas angrepet tidligere i år.

Det totale bildet viser dermed at trusselen som Al Qaida nå representerer er større enn noen gang tidligere. For vår del av verden er derfor en varsel om et økt trussel bilde en reell trussel. Vi som nasjon oppfattes som en alliert av USA, og norske interesser vil kunne bli offer for et angrep. Selv om vi er lokalisert ved verdens utkant, langt i nord, så er norske interesser likevel et mulig terrormål.

Det har fortiden lært oss.Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits