Tidenes byttehandel - verdt milliarder


Bytteavtalen som vil overgå alt

Edward Snowden er innvilget midlertidig asyl i Russland og har forlatt flyplassen. Til gjengjeld har han måttet love å slutte å gi informasjon om USAs overvåkingsprogram. Samtidig sitter Russeren Victor Bout i amerikansk fengsel. En mann Russland og Putin ønsker frigitt, og det nærmest for en hver pris. Bout er kjent som dødens våpenhandler i vest, men i Øst er han en folkehelt.

Med Snowden ute av flyplassen og fortsatt i russisk kontroll er alt lagt til rette for tidenes byttehandel. Russeren Victor Bout mot Edward Snowden. Byttet vil trolig bli oppfattet som et kompromiss som begge parter kan leve med omstendighetene tatt i betraktning.

Victor Bout kan få en etterlengtet retur til Russland, og det langt tidligere enn planlagt. Billetten til hjemlandet kan han i så fall takke Snowden for.

Den tidligere majoren i den russiske etterretningstjenesten Victor Bout har de siste årene sonet en dom i USA. Mannen som er kjent under det fantastiske kallenavnet «dødens våpenhandler» ble pågrepet av amerikanske agenter i Thailand der han skulle gjøre en våpen leveranse til den Colombianske FARC geriljaen.  Handelen gikk ikke som den skulle for russeren som tidligere hadde gjennomført vellykkede handler med Taliban, Al Qaida og andre suspekte bevegelser. Victor Bout ble dømt til 26 år i amerikansk fengsel samt bøter på femten millioner dollar. Filmen «Lord of war» med Nicholas Cage i hovedrollen bygger på livet til russeren som for tiden soner sin dom ved et amerikansk fengsel.

Russland har uttalt flere ganger tidligere at de ønsker seg Victor Bout hjem til Moskva. Nå kan muligheten by seg om Russland er villige til å la Snowden gå motsatt vei. En handel amerikanske myndigheter kan være desperate nok til å gjøre. Hvem vet hva Edward Snowden kan offentliggjøre neste gang? Vondt kan bli verre for amerikanske myndigheter om Snowden har mer krutt å by på. Noe han helt sikkert har.

«Vi bruker å bytte en spion mot en spion, ikke en anklaget kriminell mot en dømt kriminell», sier John Miller til CBS. Jeg tror amerikanske myndigheter kan være villige til å leke med tanken. Victor Bout har ingen verdi for USA, og hans tid i fengsel er allerede en seier for «uncle Sam».

Et bytte av Snowden mot Bout vil gjøre hele sagaen til en historie av beste Hollywood merke.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits