Verdens 10 farligste byer (2013)Der døden lurer på gatehjørnene - Her kan du svømme med narko-haier

Hvilke ingredienser skal til for å skape verdens farligste byer? Svaret er korrupt Politi, lovløse gategjenger og narkobander bevæpnet til tennene. Gjerne med automatvåpen og paramilitære kjøretøy.

Ingen kan med sikkerhet si hvor død, fordervelse og generell fare vil oppstå. Verken i morgen eller dagen deretter. Det er imidlertid noen hjørner i verden som utpeker seg når det gjelder fysisk risiko og risiko for å bli skadet som følge av grov kriminalitet. Listen nedenfor er en rangering av verdens farligste byer basert på kriterier som drapsrate, vold, samt sannsynligheten for å havne i en situasjon der du kan måtte bøte med livet. Selv om listen bygger på statistikk og underlag fra de ulike lands myndigheter, så kan ting forandre seg relativt raskt. Listen er basert på situasjonen per juli 2013.

Narko, narko og narko. Jeg har tidligere hatt gleden av å analysere de amerikanske sanksjonslistene som sorterer under OFAC. Til manges overraskelse består listene stort sett av Mexicanske og Colombianske narkotikabander, og ikke terrorister som mange tror. Det er dermed ingen overraskelse at vi må til de samme landene og bandene for å finne flere av verdens farligste byer. Det er nemlig ingenting som skaper flere drap i et globalt perspektiv enn narkosmugling og narkotrafikk.

Ikke engang terrornettverkene og den annonserte krigen mot terror klarer å ta livet av flere mennesker enn det en opphetet narkokrig gjør.  Her er listen over verdens farligste byer 2013:

 

10. Cape Town, Sør Afrika

Cape Town er for mange et yndet turist mål men byen er også senter for noen av verdens farligste områder. Byen som blant annet har fått den noen tvilsomme tittelen verdens «voldteksthovedstad» er ikke bare farlig for kvinner. Den er også blant byene i verden med høyest drapsrate. I Cape Town kan noe så enkelt som å gå ned feil gate lede til fare. Spør bare turisten som ble skutt på gaten da han spurte om veien til hotellet tidligere i år.

 

09. Torreon, Mexico

Med beliggenhet nord I Mexico er millionbyen en viktig base for narkobander og deres smuglerruter. I tillegg til en blomstrende narkokrig mellom Sinaloa og Zeta kartellene er byen også kjent for en å ha 87,5 mord per 100.000 innbyggere. Et tall som ligger skyhøyt over det meste av verdens byer. Zeta kartellet er kjent for å være det mest voldelige kartellet i Mexico, og selv om deres base egentlig er nabobyen Chihuahua så er det i Torreon at mye av volden skjer. 1000 mennesker ble drept i byen bare i løpet av 2012.

 

08. Karachi, Pakistan

Den pakistanske byen som tidligere var hovedstad har også fått den tvilsomme æren av kallenavnet «verdens leiemorderhovedstad». For en svært lav sum kan du i Karachi få tatt livet av hvem du vil. Fra en forretningsrival til en politisk motstander. Byens leiemordere er kjent for å være både billige og effektive, og om du kombinerer «most value for money» leiemordere, med gjengoppgjør og selvmordsbombere da har du verdens åttende farligste by.07. Chihuahua, Mexico

Med tolv drap per dag er Chihuahua en utsatt by selv for den mest risikoglade av oss. Byen er som Torreon en krigssone på grunn av narkokartellene i området. I tillegg til narkobander er paramilitære gjenger med på å skape et utrygt og uoversiktlig by bilde. Byen er kjent for massedrap ved blodige gjengoppgjør06.  Mogadishu, Somalia

Pirater, kidnapping og stammekriger setter Mogadishu på kartet over verdens farligste byer. Den somaliske hovedstanden har gjennom en årrekke vært herjet av borgerkrig og stammeoppgjør. Drapstall for byen finnes ikke, men rapporter varsler om stadig blodigere oppgjør i bykjernen.

 
05. Caracas, Venezuela

Økt velstand som følge av oljefunn i landet har ikke gjort ting verre for de lovløse bandene og deres rekrutteringsgrunnlag. Caracas er fortsatt en by der de fleste lever langt under fattigdomsgrensen og grov kriminalitet er omtrent like vanlig som regn i Bergen. Hvert gatehjørne utgjør en potensiell ransplass natt som dag. Myndighetene har ikke kontroll på situasjonen og paramilitære styrer det meste på gatenivå. Byen er også på verdenstoppen når det gjelder politivold.
04. Baghdad, Irak

Selv om Baghdad by har fått et mer stabilt kriminalitetsbilde de siste årene er byen fortsatt svært utsatt. Den ustabile politiske situasjonen og det utbombede bybildets mange muligheter til å skjule de lovløse gjør sitt til at Baghdad er en av verdens farligste byer. Selv uten tilstedeværelse fra USA, og deres militærstyrker er byen en ustabil konfliktsone. Drap forekommer daglig og konfliktene er mange.03. Maceió, Brazil

Med hele 1524 drap i 2012 i en befolkning på bare 1,1 millioner er den Brasilianske byen i verdenstoppen når det gjelder antall drap per 100.000 innbyggere. Tallet for byen utgjør hele 135,2 på 100.000 mennesker. Korrupsjon og et lite fungerende Politi gjør sitt til at kriminelle stort sett gjør som de vil. Byen som baserer sin næringsvirksomhet på kjemisk industri har i tillegg sterke narkobander som vet å ty til vold.02. Acapulco, Mexico

Hit legger du ferien om du vil bade med blodtørstige narko-haier. Siden desember 2006 har mer enn 60.000 mennesker blitt drept i Mexico, og dermed topper nasjonen som verdens farligste land. Om vi tar for oss verdens femti farligste byer er hele ni av femti mexicanske. Det er dermed ingen overraskelse at også nummer to på listen over de farligste byene er i Mexico.

Som så mange andre byer i regionen skyldes drapsraten i Acapulca narkotikasmuglingen som preger byen. Den tidligere så kjente feriebyen har de siste årene blitt en krigssone der ulike narkobander sloss om territorier og rettigheter til å flytte dop. I 2012 ble så mye som 1120 mennesker drept i byen. De fleste som tidligere hadde et godt levebrød fra turisme har i dag måttet gi slipp på den tidligere så lønnsomme virksomheten. De yngre i Acapulco sliter med å få arbeid og flere enn noen gang tidligere trekkes inn i gategjenger og narkobander. Byen som tidligere ble kontrollert av Beltran Leyva kartellet er i dag delt opp mellom flere ulike gjenger. Dette resulterte i 2012 i hele 142 drap per 100.000 innbyggere. Med en befolkning på rett under millionen og en arbeidsledighet som er stadig stigende er det mye som tyder på at tilstanden er i ferd med å bli verre i Acapulca. Selv ikke Acapulcos flotte strender kan redde byen fra en andre plass på listen over verdens farligste byer.01.San Pedro, Honduras (verdens farligste by 2013)

I San Pedro går du ikke ut alene verken dag eller kveld. Byen er landets industrielle knutepunkt og den utgjør hele to tredjedeler av landets bruttonasjonalprodukt. Med 169 drap per 100.000 innbyggere så er det ingen byer i verden som er farligere å besøke enn San Pedro. San Pedro rager dermed i en klasse for seg når det gjelder antall drap. Byen er som følge av sin sentrale posisjon et viktig knutepunkt også for narkotrafikk med tilhørende vold. I 2012 ble hele 1218 mennesker drept i byen, og de fleste av disse ble skutt eller halshogget.

Byen har blitt kjent som et mekka for blind vold, og mens flere av de andre byene på listen over verdens farligste byer er preget av vold mellom gjenger så finner man I San Pedro vold mot turister og besøkende, som nesten like vanlig.

Så sent som for noen måneder siden ble en besøkende med britisk pass drept av gategjenger som ville ha kameraet han hadde rundt halsen.

Så kan det til slutt være greit å huske at tallene over bare er rapporterte dødsfall med drap som årsak. I de fleste landene vil skyggetallene være minst like høye.

Generelt om trender ved verdens farligste byer

Vår gjennomgang av verdens farligste byer har identifisert kjennetegn som sier mye om byens generelle draps og dødsrisiko. På toppen av listen er det tre grunner som skiller seg ut. Narkotika, Narkotika og Narkotika. Nesten samtlige byer der drapsraten er langt over normalen har en kobling til kjente smuglingsruter for narkotikakartell og narkobander. På fjerdeplass over årsaker til en ekstrem drapsrate finner vi utbredt gjengkultur, og korrupsjon.

Ellers kan det være greit å huske at Narkobandene ikke bare tar livet av hverandre. De er også med på å styre hele byer, og ofte har de en jernhånd rundt alt fra turistindustri, til det lokale næringsliv. En viten som kan være bra å ha i bakhodet neste gang du er på besøk i en av verdens farligste og mest korrupte byer. Med ønske om en strålende og ikke minst risikofri sommer!

*Listen dekker ikke land der krig pågår.  

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits