Her er mitt falske pass


Den første ekthetstesten av mitt falske pass er klar

«Vi garanterer at du kan passere landegrenser i hele verden med dette falske sveitsiske passet. Hold deg bare unna Sveits», ordene kommer fra selgeren av falske pass som jeg en uke tidligere hadde funnet på internett.

 

Tidligere har du kunnet lese på Nettavisen om mitt kjøp av ny falsk identitet. Du har kunnet lese om veien fra å være Kjell-Ola Kleiven til å bli en ny person med ny nasjonalitet, ny fødeby og ny alder. Veien fra å være norsk til å bli en Sveitser født i Bern var svært enkel. Den gikk via Internett som så mye annet, og den reisen var ikke særlig lang. I praksis var den ikke mer enn 14 dager. Da er det kanskje ikke så rart at flere gjør som jeg gjorde, selv om deres motivasjon er en helt annen enn min. For meg handlet det om å sjekke hvor lett det var, samt hvilke hindre som ville oppstå på veien mot å bli en ny falsk versjon av meg selv.

For de fleste andre handler kjøp av ny ID om å kjøpe seg et nytt liv, eller en ny start.

Lurer du på om et pass kjøpt på Internett tåler testen som de fleste norske finans og myndighetsinstitusjoner bruker for å sjekke et id korts ekthet?? Vi har sjekket det falske passets MRZ kode og svaret finner du lenger ned i denne saken.

Flere titusener utenlandske statsborgere har fått opphold i Norge de siste årene uten at utlendingsmyndighetene vet helt sikkert hvem de er. I tillegg kommer alle de som klarer å legitimere seg ved falske pass og identiteter uten at det blir oppdaget. Bruk av falsk ID er i ferd med å bli et gigantisk problem for verdens rikeste land.

Historien til en kriminell som har levd flere år i Norge og gjort en rekke lovbrudd, illustrerer problemet:

· Personen har ett navn i Folkeregisteret.

· I straffe- og politiopplysningsregisteret har han to helt andre identiteter.

· I politiets saksbehandlingssystem har mannen ytterligere to andre navn.

· I den politioperative loggen står utlendingen med fire helt andre identiteter.

Med ni ulike identiteter er det mye lettere for mannen å jukse seg til videre opphold i Norge, begå trygdesvindel, skattesvindel eller annen kriminalitet.

I min prosess med å kjøpe min identitet har jeg lært mye.

Jeg har fått vite at det å selge ID dokumenter er en gigantisk business med avanserte reklamesider, og sofistikerte markedsføringskanaler der kundenes betalingsvillighet er høy. Jeg har fått vite hvordan falske pass produseres og hvordan forfalskere hele tiden følger utviklingen. Mitt falske pass er fra 2006 og det utløper i 2016. Dokumentet har ingen microchip, men det skal heller ikke denne versjonen av passet ha. Mange velger å kjøpe en nyere versjon av passet med chip men da må du ut med dobbelt så mye penger. Det er likevel sikkert en god ide for kriminelle å kjøpe et pass med chip om de skal ut å reise eller vil søke opphold i et nytt EU land. (For meg som bare ville vise hvor enkelt det hele er ville det vært meningsløst). Men er det et fullverdig pass? De første syretestene ble gjort i dag ved RIG Nordic.

Den første kvalitetstesten vi gjorde av passet var å sjekke mrz koden. Denne viste seg å være ok, og det var som forventet. En stor andel av de falske passene som i dag avsløres har riktig MRZ. Likevel er dette skremmende da MRZ sjekk er det de fleste som sjekker iD benytter seg av i første linje kontroll.

Ved sjekk i mer avanserte systemer hos min arbeidsgiver RIG ble passet avslørt som falsk. Hvordan vi til slutt avslørte dokumentet er vår lille hemmelighet.

Om jeg ville dra prosjekt "Rene Suess" lenger kunne jeg søkt om D-Nummer, kanskje gjennom Brønnøysund ved etablering av enkeltpersonsforetak. Jeg kunne etablert bankforhold med en norsk bank og mottatt fordeler som en Schengen borger i et hvilke som helst Schengen land. Er det noen av dere som tror jeg ville blitt stoppet? Sannsynligheten er stor for at familien Suess kunne vært etablert med stasjonsvogn, boliglån og barn i Norge innen et år. Det er en skremmende verden vi lever i. Ikke mulig sier du? Da vil jeg påstå at du tar feil.

Vi bor tross alt i verdens mest naive land.

Har du lyst til å lære mer om hvordan vi i RIG jobber med avsløring av falsk ID? Besøk oss gjerne på www.rignorge.no

For innspill eller tema tips til bloggen send meg gjerne en e-mail til kjell-ola.kleiven@rignorge.no

Følg meg gjerne på facebook her; https://www.facebook.com/kleivenkjellola

 Nyt en risikofri kveld, og pass på...Det er mange luringer der ute!

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits