Slik blir du kredittverdig på 1,2,3!!!

-Har du fått avslag på en kredittsøknad?

Har du fått avslag på søknad om kreditt ved kjøp av et produkt eller en tjeneste? Da er det mest sannsynlig fordi du er registrert med betalingsanmerkninger, men det kan også være annet som har gått galt. De fleste som får avslag på søknad om kreditt ved automatisk kredittvurdering er personer som har pådratt seg betalingsanmerkninger. Slike anmerkninger får du gjerne ved å utelate å betale regninger.  Om du først har en slik så spiller det ingen rolle hvor stor den er. Selv en anmerkning på fem kroner kan gi avslag.

I Norge er kreditt og betalingsinformasjon lett tilgjengelig, og er du i tvil om du har anmerkninger så kan du kontakte Experian eller Bisnode. De er pliktig til å opplyse om noe negativt er registrert. Informasjonen du da får tilsendt er den samme som du vil ha fått i et gjenpartsbrev. De siste årene har enkelt av selskapene begynt å ta betalt for slik informasjon men den skal i bunn og grunn være gratis, og du har krav på å vite hva de vet om deg.

Hvis du ikke har betalingsanmerkninger men likevel får avslag så skyldes det som regel at du er styremedlem eller eier av et selskap som enten har dårlig økonomi eller har anmerkninger. Kredittopplysningsselskapene ser i mange tilfeller at koblingen mellom dårlig betalingsevne og vilje i næringslivet kan ha en direkte påvirkning også på din private evne og vilje til å gjøre opp for deg. Dette er grunnen til at kobling mot selskaper ofte brukes ved kredittvurdering av privatpersoner.

Den tredje grunnen som er svært vanlig når det gjelder avslag er at du ikke har en stabil inntekt eller fast jobb. I dette tilfellet finnes det vel ingen «quick fix» annet enn å komme seg ut i arbeidsmarkedet. De færreste av oss vil låne penger eller gi kreditt til personer som ikke har en stabil og forrutsigbar inntekt. Høy lønn kvalifiserer ikke automatisk til å få kreditt. Størrelsen på lønnen sier bare noe om hvor mye du kan betjene av gjeld, og ikke om du er kredittverdig.

Om du har betalingsanmerkninger, så er det nå slik at disse skal slettes så snart de er oppgjort. Med andre ord kan veien tilbake til kredittverdig status være kort om du bare betaler det du skylder. I mange tilfeller handler anmerkninger om mangel på betalingsvilje og ikke betalingsevne. I slike tilfeller gjør personer gjerne opp for seg i siste liten, eller så raskt en anmerkning er registrert. Tidligere fikk disse bli liggende i tre år etter at de var oppgjort, og du kunne da få en treårig kredittkarantene tid, men slik er det ikke lenger.

Når det gjelder det å sitte i selskaper med dårlig økonomi så er det slik at dette i enkelte modeller gir minus poeng. Poengene kan i enkelt tilfeller gi avslag. Dette er spesielt om du har andre tegn på å være en dårlig betaler. Modellverkene er skrudd sammen slik at om du har fire av fem tegn på å være en dårlig betaler så blir du kategorisert som en. Selv har jeg mange av kjennetegnene, la meg utdype;

Jeg er mann, bor i sentrale Oslo. Er i midten av tretti årene med en variabel inntekt. Som forklart i tidligere av mine innlegg så sier ikke størrelsen på lønnen noe om betalingsevnen. Men variasjon trekker ned og lønnsøkning er like negativt som lønns fall. I mitt tilfelle slår det imidlertid negativt fordi jeg har en bonusbasert lønnsordning. Med andre ord kan jeg enkelt år gjøre det bedre, og lønnen stiger året etter kan den være lavere som følge av dårligere tall i selskapet der jeg jobber.

Dette skal ikke ha noen betydning for avslag alene, men i kombinasjonen med andre tegn på dårlig betalingsevne eller vilje så kan det likevel ha betydning.

Om du vurderer å påta deg et styreverv så kan det være lurt å sjekke selskapets kredittscore før du takker ja. Er selskapet i store problemer eller har en negativ betalingshistorikk da kan dette få direkte negativ  innvirkning på din privat score ved søknad om kreditt. I andre tilfeller kan det å sitte i styret i et selskap med en sterk rating faktisk gi deg pluss poeng. Med andre ord du blir mer kredittverdig i enkelte modeller om et selskap har god økonomi.

Til slutt er det to ting som er viktig å huske. Først og fremst er det viktig å huske at ikke alle får aksept ved automatiske kredittmodeller. Dette betyr ikke at du ikke er kredittverdig, men det kan bety at du må dokumentere at du har evne og vilje til å gjøre opp for deg. Personer med mange styreverv og selskapseierskap kan ofte havne i denne kategorien.

Om det er andre grunner til avslag så er det å få vite bakgrunnen for avslaget noe av det viktigeste du gjør.  Så snart bakgrunnen for avslaget er avklart da har du gode muligheter til å argumentere for din sak. Skulle avslaget skyldes betalingsanmerkninger eller uoppgjort gjeld kan det være greit å vite at krav som bestrides ikke kan legges inn i kredittopplysningselskapenes bøker. De kan ikke brukes mot deg så lenge det er snakk om en uavklart tvistesak.

Til slutt kan det være greit å huske at kreditt ikke er en menneskerett og gjentatte avslag kan tyde på at kredittgiver ikke har nok tillit til at du gjør opp for deg.

I slike tilfeller er det ofte lurt å spørre «Hva skal til?». Svaret er ofte nærmere enn du tror!

 

Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits