Denne e-mailen bør du aldri svare på


VISA Misbrukt i e-post svindel

De siste årene har vi sett rekordmange svindelforsøk ved bruk av suspekte e-mail utsendelser i Norge. Nigeriasvindel, datingsvindel, politisvindel, banksvindel og lotterisvindel. Det er stadig flere former for skumle angrep som finner veien til nordmenns e-mail adresser. 

Denne uken traff en massiv bølge med svindel e-mailer oss igjen. Det siste angrepet var mer sofistikert enn tidligere versjoner, og flere tusen nordmenn skal ha blitt utsatt for svindelforsøket signert den falske avsenderen «Visa Norge».

En som denne uken fikk e-mailen er Annichen Hille Hun fikk  meldingen tirsdag denne uken. Mailen inneholdt et varsel fra «VISA» om at hennes konto var i ferd med å bli tappet av kriminelle. Annichen ble bedt om å oppgi passord og kortnummer for å beskytte pengene sine.

"Magefølelsen fortalte meg at noe var galt"

«Jeg bare fikk en følelse av at dette var litt rart. Først gikk jeg inn på min konto og kunne ikke se noen transaksjoner eller endringer der. Derfor synes jeg det var litt snodig at www.visa.no (VISA NORGE) kunne vite at det fantes noen som misbrukte min konto, for meg stemte det bare ikke. Kanskje det var min 6 sans som reddet meg? Jeg ringte banken og mailet Kleiven i RIG. Begge steder ble det bekreftet at dette handler om svindelforsøk», forteller hun.

Annichen handlet helt rett, men svært mange går fem på.

E-mailen Annichen fikk tilsendt har selvfølgelig ingenting med VISA, eller hennes bankkonto å gjøre. Det var rett og slett et svindelforsøk av slaget som er glattere enn ett vått såpestykke. Kjennetegnet ved slike svindelforsøk er at de «fisker» sensitive opplysninger ved å fange din oppmerksomhet. Det kan være presentert som et lotteri som trenger din hjelp for å overføre penger som er vunnet, en bank som vil ha bistand til å sikre din konto eller en person som har funnet deg på en dating ide og vil ha kontakt.

Den siste bølgen av «phishing» bygger på samme prinsipper som tidligere, men skurkene har blitt flinkere. Både norsk språk, logobruk og henvisning til nettsider og telefonnummer er langt bedre presentert.

Enkelte nordmenn som har mottatt mailen oppgir at de også har blitt oppringt av en person som utgir seg for å være fra VISA. Personen ringer i samme ærend som mailen og ber offeret oppgi både personnummer og andre kortdetaljer.  Dette bør man selvfølgelig aldri gjøre!

Er du usikker på om en henvendelse er ekte så bør du kontakte banken din. Banker kommuniserer aldri sikkerhet på e-mail. De ringer heller aldri rundt til kunder og ber om sensitiv informasjon.

Skulle du være i tvil så husk at informasjon er verdens mest verdifulle vare. Slikt deler man ikke med hvem som helst.


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

Kjell-Ola Kleiven - Ikke alle blogger kan være rosa

39, Oslo

CEO & Managing Director, Risk Information Group (RIG Nordic & Baltic) Samfunnsengasjert leder og risikomann med sans for det skrevne ord.

Kategorier

Arkiv

hits